marți, 6 mai 2008

Despre Layer-e

Layer-ele au fost introduse prima data in Photoshop versiunea 3.0 si reprezinta o unealta fundamentala, pe care trebuie sa o stapanim foarte bine. Layer inseamna Strat, iar folosirea acestui cuvand la plural ne face sa ne gandim la mai multe straturi suprapuse.
Bun, si la ce ne ajuta pe noi asta? Ei bine, ne ajuta extrem de mult. Sa spunem ca avem o imagine, si vrem sa ii modificam contrastul sau sa stergem un element din ea, dar sa nu ne placa rezultatul si sa vrem sa revenim la poza initiala ca sa o prelucram altfel. Ganditi-va ca peste poza noastra este suprapusa aceeasi poza, pe care o putem modifica, fara a umbla deloc la poza originala, de sub ea, si daca nu ne place cum a iesit poza de deasupra, o stergem si revenim la prima poza, pastrata intacta.

Caseta cu Layers o avem in dreapta-jos (implicit) iar daca nu apare mergem la meniul Window - Layers sau apasam F7. Daca nu avem nici un document deschis in Photoshop, observam ca caseta Layers este goala. Haideti sa deschidem o poza sa vedem ce se intampla.


Observam ca apare un layer nou, numit implicit Background. Pentru a redenumi un layer dam dublu click pe numele lui, iar in fereastra care apare scriem noul nume. Tot timpul cand deschideti o poza este recomandat sa duplicati layer-ul, ca sa nu regretati mai tarziu faptul ca nu puteti reveni la poza originala. Acest lucru se cheama editare nedistructiva, pentru ca orice ati face cu layer-ul sau layer-ele de deasupra, cel de jos va ramane neschimbat.

Layer-ul Background se duplica astfel: ori apasam pe el cu mouse-ul si il tragem in jos, spre iconita create a new layer, ori avand cursorul pe layer facem Click dreapta - Duplicate Layer, ori, avand layer-ul selectat, apasam Ctrl+J.


Si acum sa vedem layer-ele la treaba. Deschideti orice poza aveti la indemana, apoi duplicati layer-ul background. Apoi, avand layer-ul de deasupra selectat, duceti-va la meniul Image - Adjustments - Hue/Saturation si modificati slider-ul saturation, oricum vreti. Eu modificat culoarea florii din galben in rosu. In dreapta layer-ului duplicat se afla un ochi, iar daca dati click pe el modificati vizibilitatea layer-ului de deasupra. Sau, in caseta Layers, in dreapta sus, se afla Opacity, de unde puteti schimba opacitatea layer-ului de sus, astfel incat sa vedeti cum cele 2 imagini se intrepatrund.



Lasati opacitatea 100% si ochiul selectat, si acum selectati din caseta de instrumente radiera (Eraser Tool - sau mai simplu apasati pe E) si incepeti sa stergeti din imagine (avand o pensula destul de mare). Observati cum "prin" imaginea de sus se poate vedea imaginea de jos.


Pentru a sterge un layer, il puteti trage cu mouse-ul peste iconita cu cosul de gunoi din caseta Layers, ori Click dreapta - Delete Layer, ori apasand pe iconita Delete Layer (cosul de gunoi).


Sper ca pana aici ati inteles. Nu e atat de complicat, dar necesita putin timp pana va familiarizati cu aceste Layer-e. Un alt lucru despre care am sa va vorbesc in tutorialele urmatoare este Blending Modes (in caseta Layers dati click pe sageata din dreptul textului Normal). Acestea sunt modurile de "imbinare" (mixare) a layer-elor. Nu stiu exact explicatia tehnica pentru fiecare, dar de cele mai multe ori obtin rezultate foarte bune incercand diverse blending mod-uri.